Erzberg-bánya


Eisenerz nevét az eredetileg 1534, most 1465 méter magas Erzbergről (Érchegy) kapta. Az azték piramisra hasonlító monstrum már a rómaiak korában is vasércbányaként üzemelt, a Harmadik Birodalomban pedig ez adta a vasérctermelés negyedét. Az Erzbergen jelenleg Közép-Európa legnagyobb külszíni vasércbányászata folyik; a bánya pedig látogatóközpontként is üzemel.

Ha valaki egy kis bányásztörténelemre és a fejtés mikéntjére kíváncsi, az semmiképp se hagyja ki az erzbergi látványbánya meglátogatását (Erlebniswelt Schaubergwerk). Az interaktív multimédiás bemutatón kívül az egykor bányászokat szállító vonat a védőruhába bújtatott látogatókat az Erzberg gyomrában található bányába viszi, a merészebbek pedig felszállhatnak a Hauly nevet viselő óriásjárműre is, amely egy élő robbantás helyszínére is elkalauzolja utasát. Családdal is felejthetetlen program.

Merüljön el az Erzberg titokzatos világában:

  • Teherautós utazás: a világ legerősebb és legnagyobb taxijával, egy átépített, kilátóemelvénnyel ellátott teherautóval, egy 860 PS-óriással utazhat végig az Erzberg lépcsőfokain és csodálhatja meg a többi, az ércbányászat során használt nehéz tehergépkocsit és homlokrakodót munka közben.
  • Élő robbantás: a teherautókkal csütörtökönként élőben utazhat el a robbantások helyszínére és testközelből figyelheti meg az ércbányászatot. A robbantás részleteit szakértőktől ismerheti meg és azt is megtudhatja, hogyan robbantanak ki akár 25 000 tonna ércet és kőzetet.
  • Bemutatóbánya: ellátogathat az Erzberg földalatti labirintusaiba és megismerheti, milyen volt a bányászok munkája hajdanában és most, az Erzberg keletkezésének történetétől a Vízöntő-mondán át egészen az audiovizuálisan bemutaott robbantásig.

Ausztria egyik legjelentősebb üzeme nemcsak látogatókat fogad, gyakran zajlanak itt filmforgatások, és hagyománya van a speciális terepen zajló sportrendezvényeknek.

Mind a bányalátogatás, mind a sportrendezvények nagy népszerűségnek örvendenek, nemcsak a sportolókat, hanem a nézőket is jókora adag adrenalin-fröccs frissíti!

Copyright © 2018 - AlpenKlub
Az oldalt készítette: Pathy László - www.pcdj.hu
Az oldal karbantartója:
Minden jog fenntartva!