Leopoldsteinersee


Stájerországban, a Hochschwab-csoportban magasodik az Eisenerzi Alpok. A kétezer méter körüli hegyekkel ölelt táj rendkívül látványos: a hatalmas mészkőszirteket és a csipkézett gerinceket patakos völgyek és tengerszemek teszik változatossá, a környezetbe pedig remekül illenek a régi építésű, rendezett települések zegzugos kis utcái.

Eisenerz büszke múltjára, melyet többek között a magával ragadó óváros is tükröz: a belvárosban szinte lépésenként több évszázados építészeti emlékek köszöntik a látogatót. Nem véletlen, hogy a város több játékfilm díszletéül is szolgált. A kitáblázott óvárosi körutat jó szívvel ajánljuk csakúgy, mint a 2011-ben újra megnyitott múzeumot a központban, a Bergmannsplatz-on.

A várostól északra fekszik a turisták kedvelt célpontja, a Leopoldsteinersee, a képeslapra illő, smaragdzöld színű hegyi tó. A 37 m mély és 1,5 km hosszú smaragzöld hegyi tó a túrázók körében már régóta kedvelt úti cél. A természeti látványosságokban bővelkedő tó környéke számos további túra-, via-ferráta-, sziklamászó- és futó útvonal kiinduló pontja is egyben. A tó felett magasodó majd 1000 m magas, szinte függőleges sziklafal elképesztő látványt nyújt. A kb. 3,9 km hosszú tókerülő kör hűs fenyvesek között, jórészt árnyékban vezet és bármerre is forgolódunk közben, a fölénk magasodó impozáns hegy végigkíséri utunkat. A kora nyári időszakban akár még zergéket is láthatunk, akik kicsinyeiket terelgetik a sziklákon. A tavat a Seeaubach patak látja el friss vízzel a keleti oldalról, a többlet pedig a nyugati oldalon egy másik patakként (Seebach) távozik a mederből. Így a tó vízszintje viszonylag állandónak mondható.

A forróbb nyári napokon júniustól-augusztusig a tó fürdő-tóként is látogatható, ám a hőmérséklete a mélysége révén nagyjából sosem emelkedik 20 fok fölé. A hosszúkás tó két végén 1-1 vendéglátóegységet is találunk, ahonnan természetesen remek kilátással élvezhetjük a tó és a hegyek szépségét.

Copyright © 2018 - AlpenKlub
Az oldalt készítette: Pathy László - www.pcdj.hu
Az oldal karbantartója:
Minden jog fenntartva!