Hótalpas túra


Az egyik legjobb téli elfoglaltságról szeretnék írni azoknak, akik imádják a természetjárást de nincs kedvük síelni és szeretik a tömény szabadságot egy kis mozgással megfűszerezve.

A hócipő, amiről mindenkinek az újság vagy a „teli a hócipőm” mondás jut eszébe, becsületes nevén hótalpnak nevezik.

Használata rendkívül egyszerű, a csatos rendszere nagyon hasonlít a snowboardkötésekhez. Csak bele kell bújni bármilyen bakanccsal (célszerű vízálló és béleltet használni. A béleltség nagyon fontos, képzeljük el, hogy a lábunk "jegelve" lesz a hóban, az akár hosszú órákig tartó túrán) egy keresztpántot becsatolni a rüsztnél és egyet hátul, ami a sarkat tartja. Működési elve még egyszerűbb. Egy tengelyen fog elforogni ez a "bebújós" rész, mely alul hegyes vasakkal ellátott a csúszás megakadályozására. Kényelmesen lehet benne járni szilárd talajon is. Percek alatt megszokható, simán lehet benne úgy járni, mintha csak bakancs lenne az ember lábán.

Hótalpból renget változatos formával és kialakítással fogunk találkozni. A lényege, hogy fent bírjunk maradni a hó felső 20-40 centis rétegében. Így mérete és formája függ: a hó minőségétől (mennyire friss, porhó vagy nedves stb.) és használójának magasságától illetve súlyától.

Amikor leesik az első hó, minden hótalpas természetjáró beindul mint a hangyák. Természetesen mindig az elsőnek a legnehezebb, hisz ő fogja az első nyomokat a hóba taposni, ugyanakkor szerintem ez a legszebb benne... Előtted a végtelen szűzhavas táj és arra mész amerre csak akarsz. Sehol egy nyom. Kicsit modernkori alaszkai vadonos érzést ad.

Folyamatosan figyeljük az időjárás változását, a téli, hegyvidéki rossz idő nem játék, komoly következményekkel járhat, ezért legyünk tisztában a naplemente időpontjával is. Bármilyen kis körre indulunk, mindig legyen nálunk néhány csoki, fejlámpa, telefon (teljes töltöttségű akkumulátorral) és mentőfólia (megvéd az esetleges kihűléstől), valamint jegyezzük meg a kiindulási pontot és törekedjünk pontosan tudni, hol járunk éppen.

Copyright © 2018 - AlpenKlub
Az oldalt készítette: Pathy László - www.pcdj.hu
Az oldal karbantartója:
Minden jog fenntartva!