Via ferrata


Via ferrata. Németül Klettersteig. Mit is jelent ez az eredetileg olasz kifejezés? Szó szerint vasalt utat jelent, a mai gyakorlatban pedig egy olyan drótkötéllel biztosított sziklafal-mászást takar, amely napjainkban egyre dinamikusabban fejlődik és különösen népszerű extrém sporttá kezd válni. Ezt annak is köszönheti, hogy jelentősen növeli a fizikai erőnlétet – nem kis izgalommal fűszerezve, másrészt előképzettség nélkül is biztonságosan művelhető. Mivel végig biztosítva vagyunk, így a vaskampókkal, létrákkal és kapaszkodókkal segített útvonalakon biztonságos a mászás. A via ferrata útvonalaknak köszönhetően olyan helyekre is eljuthatunk, ahova eddig a megfelelő sziklamászó tudás, gyakorlat és erőnlét hiányában veszélyes lett volna. Miközben eddig rejtve maradt természeti szépségeket járunk be, korántsem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sokszor nagy magasságokban, kitett falakon mászunk, így a megfelelő biztonsági szabályok betartása és a profi felszerelés nélkülözhetetlen kelléke e szép és izgalmakkal teli sportnak.

A kiépített útvonalak nehézsége nagyon változó. Az egyszerű sétát kapaszkodóként segítő túra klettersteigektől az extrém kihívást jelentő, visszahajló falakon kiépített utakig terjed. A via ferrata útvonalak nehézségüktől függően: A, B, C, D, E jelölést kaphatnak. Minden út nehézségét a legnehezebb szakaszának megfelelő betűvel jelzik. Fontos tudni, hogy ez a jelzésrendszer csupán az út technikai nehézségére vonatkozik, nem terjed ki a fizikai állóképességre, az út hosszára, időtartamára.

Präbichl környékén minden nehézségi fokozatnak megfelelő mászóútvonalak vannak, gyakorlottaknak, haladóknak és ügyes kezdőknek egyaránt több lehetőséget nyújtanak.

Copyright © 2018 - AlpenKlub
Az oldalt készítette: Pathy László - www.pcdj.hu
Az oldal karbantartója:
Minden jog fenntartva!