Búvárkodás


A Grübl-See az a tó Ausztriában, amit egyszer mindenképp érdemes meglátogatni. Nem a páratlan látótáv, nem is hatalmas mélység, illetve nem a nagy kiterjedés és több merülési lehetőség miatt érkezik ide számos búvár. Hanem az elképesztő mennyiségű és kézhez szokott halállomány, a legalább egy tucat behelyezett tárgy, illetve a festői környezet, ami páratlan élményt nyújt az itt merülőknek. Július-augusztusi időszakban kísérőt is vihetünk magunkkal, ekkor a víz hőmérséklete alkalmas a fürdésre is (20-21fok), illetve az élővilág szinte teljes egészében sznorival, vagy akár a partról nézelődve is látható.

A merülőhely májustól nyitva van, de ekkor még elég hideg vízzel kell számolni. Érdemes előzetesen érdeklődnünk e-mailben vagy telefonon a nyitva tartásról, főleg ha nagyon elő vagy utó szezonban érkeznénk. A bázis teljesen felszerelt. Lehet palackot töltetni-bérelni, vagy bármilyen felszerelést amire szükségünk van. A tó tulajdonképpen egy mesterséges víztározó, melyet télen a hóágyúzáshoz használnak. Ebből adódóan egy sípálya közvetlen szomszédságában vagyunk, megközelítőleg 1200 méteren, tehát magassági merülésünk lesz ha ide utazunk.

Egy búvárkodással foglalkozó házaspár találta ki, hogy a téli szezon mellett a nyári időszak is kihasználásra kerüljön, ezért teletelepítették a vizet mindenféle hallal. A legnagyobb számban Tavi-szaibling és Szivárványos-pisztráng fordul elő, ezek létszáma 50-100 db körül lehet. Szintén nem kevés található a tóban pontyból, ezek közül is főként az aranyhalak színezetére hajazó koi fajtából. Mivel a tóban sem növényzet, sem kisebb méretű halak nincsenek, ezért a táplálék sem elegendő az itt élő nagy mennyiségű halnak. Ebből adódóan etetni kell! Ez pedig a fő attrakció! A bázison kis kosárban kindertojás belsőnek látszó sárga műanyagformák vannak, bennük haleledel. Ezekből vihetünk magunkkal a vízbe (ingyen), és etethetjük meg a halakat, akik már jól ismerik a búvárokat. Az állatok annyira szelídek, hogy simán meg lehet őket érinteni, nem ugranak meg. Ha már kicsit meguntuk az etetést, akkor elkezdhetünk körbenézni, és felderíteni a behelyezett tárgyakat. Ezek nincsenek kikötelezve, de a kis terület, és a sok elsüllyesztett érdekesség, garancia arra, hogy megtaláljunk belőlük jó párat, és akár a második merülésen is lássunk új dolgokat. Egy-két tárgy a teljesség igénye nélkül: Dávid, Jézus, Anubisz, lovag-szobor, teknős, leguán, cápa, UFO és idegenek, kutya, csontváz, stb.

Copyright © 2018 - AlpenKlub
Az oldalt készítette: Pathy László - www.pcdj.hu
Az oldal karbantartója:
Minden jog fenntartva!